Valgfag - Haugetun Folkehøyskole
Skyting

Skyting krever konsentrasjon, presisjon og fokus og er en morsom og spennende idrett. Vi skyter hovedsaklig på blink med skolens luftgevær, men tar også frem buen for å variere litt. Det er viktig å være fokusert hver gang dersom du skal ende opp som skytterkonge eller dronning tilslutt.

Ballspill

Ballspill er den for mange den morsomste treningsformen. Det settes ikke noe krav til ferdigheter. Målet er å ha det morsomt og slitsomt. Vi har en stor fin gymsal med god takhøyde. Vi spiller blant annet fotball, innebandy, basketball og volleyball, så her er det noen for enhver.

Bak og spis

Er du glad i bakst, kaker, desserter og kos. Skogsbærpai etter høstens bærplukking, hjemmelagede knekkebrød, julekonfekt og gjærbakst med marsipan og valnøtt er blant flere «godbiter» som står på menyen. Bakeferdigheter kan du imponere med resten av livet.

Padel

En av verdens hurtigstvoksende idretter er padel, og bare i en radius på 10 km fra skolen har det kommet 22 nye baner det siste året. Padel er en morsom blanding av squash og tennis hvor 2 og 2 spiller mot hverandre. Vi lærer regler og grunnslag før vi spiller turnering og koser oss.

Opplev Østfold

Østfold har mye vakker natur å by på enten vi vil ha hav, skog, vann eller utsikt og her opplever vi noen av perlene. Vi lar værmeldingen styre aktiviteten og oppsøker spektakulære Hvalersteder dersom det er kuling, eller vakre Onsøyknipen om vi vil nyte den vakre utsikten.

Core og yoga

Dette er en nybegynnervennlig form for yoga, der vi bruker pusten til å komme oss inn i enda dypere positurer. Øvelsene kan enkelt tilpasses individuelt. Vi kombinerer yogatreningen med å trene kjernemuskulatur, som er viktig både som skadeforebygging og for kroppsbeherskelse.

Ondskap

Valgfaget for de som er opptatt av verden, mennesker, historien og den delen av historien vi ikke ønsker skal gjenta seg. Vi reiser på utflukter til steder som tilbyr pedagogiske opplegg som f.eks 22. juli senteret, Nobel Fredssenter og Holocaustmuseet.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Dropp treningen – bli med på festen!! Vi danser oss gjennom mange av musikkartene som er dagligdagse i Latin-Amerika: salsa, samba, merengue, bachata, reaggeton, cumbia m.m. Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy!!

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen. Det viktigste for at dette faget skal bli morsomt er ikke nivået, men at nivået er noenlunde jevnt.

Treningsstudio

Sats ligger ca 2 km fra Haugetun. Her har du mulighet til å trene en gang pr uke dersom du velger treningsstudio valgfag. Du kan trene alene på apparater og vekter, eller ta deg en løpetur på tredemølla. Det er også mulighet til å være med på saltrening med instruktør.

Teatersport

Er du selvhøytidlig og synes det er flaut å dumme seg ut. Da er nok ikke dette faget for deg. Her blir det morsommere jo færre hemninger vi har. Våger du å kaste all sjenanse og vise nye sider av deg selv kan vi garantere morsomme timer med mye lyd og aktivitet.

Svømming

Vi reiser til Badeland som ligger i nærheten av skolen. Der er det mulig å benytte 25 meters bassenget til trening. Er du glad i å leke/herje i vannet, kan du kjøre sklie eller space-bowl, eller kanskje du er glad i å slappe av i et boblebad etterfulgt av et besøk i badstuen. Her kan du både trene og restituere.

Styrkesirkel

Gymsalen fylles opp med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner der en bruker både utstyr og egen kroppsvekt trenes de fleste muskler, og dagen etter er du stiv i muskler du ikke visste fantes en gang.

Spinning

60 minutters spinning i Sats sine strøkne lokaler er knallhardt, men med dunkende musikk og mange medelever rundt, går dette som en lek. Du styrer motstanden selv og dersom du har litt viljestyrke har du alle muligheter for en skikkelig treningsøkt i skoletiden.

Squash

Squash er en slitsom, utfordrende og ikke minst morsom idrett. Vi spiller i Sarpsborg squash-senter som ligger 15 minutters kjøring fra skolen. Dette er et helt nytt senter med tre baner. Dette er valgfaget for deg som har spilt tidligere eller har lyst til å prøve noe nytt.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving. Gjennom ulike oppgaver blir du utfordra på både innhold og kreativitet, og dersom du ønsker det kan du lese dagens tekst for de andre elevene.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker. Kommunikasjon, roller, selvbilde, selvtillit, identitet, behov, forsvarsmekanismer, motivasjon og mestring er blant flere nøkkelbegreper som inngår i faget.

Piano

Enten du er pianist eller aldri har tatt i et piano kan du alltid lære mer. Faget krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon. Her tar vi utgangspunkt i de erfaringer du har med instrumentet, og jobber videre ut ifra det.

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får elevene teste både scampi, paella, bolognese, pizza og andre spennende matretter under kyndig veiledning fra masterchef Sakis.

Mat på fat

Her lager vi god, variert og uvant mat mens vi har det hyggelig på kjøkkenet. Vårruller er godt, og morsomt å fritere i olje. Scampi pleier vi også å fritere i olje, etter at vi de er både marinert og dyppet i egg og griljermel. «Pork i pysjamas», marinerte kyllinglår og helstekt kylling er også retter du kan møte her. Mat er moro!

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Maten vi lager trenger ikke å være avansert, men den krydder turen og skaper hygge og god stemning. Vi bruker både bål og stormkjøkken og lager pizza, taco og andre godsaker. Det som er helt sikkert er at maten smaker enda bedre ute enn inne.

Lesekroken

Mange elever skal ta en eksamen eller to i løpet av året på Haugetun. Lesekroken en god arena for å fokusere på faget, enten alene eller sammen med andre som skal ta samme fag. Dersom du ikke skal ta eksamen, men bare ønsker å lese en god bok kan du faktisk gjøre det også her. Bøker er viktig, GOD BOK!

Klatring

Valgfaget er både for de som aldri har prøvd før og for de som har klatret en del. Klatreøktene foregår i et innendørs senter. Du lærer å knyte deg inn i tauet og bruke sikringsbrems. Vi er innom ulike klatreteknikker og får mange gode klatretips. Vi avslutter med å ta topptaukortet.

Kampsport

Kampsport er en høyintensitetsidrett som gir deg en solid treningsøkt. Her får du innblikk i en rekke kampsportgrener og vi trener på slag og spark, kombinasjoner og selvforsvar. Vi bruker boksehansker og puter, så du trenger ikke bekymre deg for å bli slått ned av roomien.

Interiør makeover

I valgfaget “Interiør makeover” får du være med å handle skatter i en bruktbutikk og deretter pusse opp møbler og stæsj i farger du liker. Du får alt til odel og eie, og det blir fine ting du enten kan ha på rommet eller gi bort i gaver. Det er gøy å se gamle ting få nytt liv, så her er det bare å slippe kreativiteten løs!

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi spiller og koser oss i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer. Det blir noe teknikktrening, men mest spill og turneringer.

Høytlesing

“Høytlesning og kakao med krem”, er valgfaget for deg som liker å synke ned i en behagelig sofa mens du nipper i deg kakao med krem og sjokoladekjeks, og lytter til en behagelig (?) stemme som leser en god bok, som for eksempel “En liste for livet” eller “Kunsten å høre hjerteslag”.

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt. I løpet av året kommer vi til å ha et valgfag med enkle, billige og sunne matretter på menyen. Kanskje kan du imponere i kollektivet neste høst.

Ishockey

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med til Sparta Amfi for å få ut litt energi og adrenalin. Det blir turneringer med mye latter og trøkk.

Golf

På Haugetun trenger du ikke grønt kort for å spille golf. Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder etter et lite innføringskurs. Valgfaget er morsomt både for erfarne og uerfarne. Dersom mange nok ønsker det er det også mulig å ta grønt kort (Veien til golf).

Friluftsliv

Den østfoldske naturen er ikke så høy, men den er derimot uimotståelig vakker, og utsikten er bare 50 høydemeter unna. Her benytter vi oss av de kortreiste mulighetene enten vi padler, koser oss i hengekøyer eller lager mat rundt et bål, og vi garanterer god S.

Forming

Liker du å roe ned og kose deg med noe kreativt? Du trenger ikke være kreativ eller kunne noe fra før. Har du lyst til å strikke, hekle, lage smykker, sy, tegne, male eller lage små gaver er forming faget for deg. Her får hver enkelt drive med det en har lyst til samtidig som praten går rundt bordet.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Filmene varierer fra drama til action og dokumentar, noe er gammelt og noe er nytt. Her vises kvalitetsfilmer som man kan lære av samtidig som man hygger seg. Eksempler kan være «Barnepiken», «Farvel Bofana», «Kon-Tiki» og «American history X».

Streetdance

Valgfag streetdance er for de danseglade! Over ca. 8 uker danser vi sammen to timer i uka, noe som pleier å resultere i en veldig bra dansegruppe. Det er kult å blande ulike dansearter så hvis noen har erfaring fra f.eks ballet, jazz eller popping så fletter vi det mer enn gjerne inn i streetdancen.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden får vi prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett som er mye vanskeligere enn man skulle tro. Fordelen med at så få har prøvd det er at læringskurven er bratt og mestringsfølelsen stor.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin. Har du det og lar deg begeistre er dette en fantastisk måte å komme i bedre form. Her trenes alle muskelgrupper, til og med de du ikke visste at du hadde.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner. Håpet er at mange lærer nye spill, som kan brukes på kveldstid i peisestua.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss. Her kan du slå av en prat med en som har levd et langt liv, og kanskje til og med få en god venn.

Bowling

Bowling er et populært valgfag. Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter, et av Norges mest moderne, ca 5 km fra Haugetun. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner, ellers morer vi oss med interne konkurranser og turneringer, og selvfølgelig vanker det små premier.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok på fritiden. I valgfaget fylles gymsalen med bord. Det øves litt på slag, men hovedvekten er på spill. I løpet av en valgfagperiode får en spilt mange kamper, og det spilles også en turnering.